RSS
Jun
27

El Servei Català de Trànsit i l’Institut Guttmann celebren una Jornada de Prevenció d’accidents de trànsit i educació viària a les escoles

La Jornada que ha tingut lloc a l’Institut Guttmann, ha comptat amb la participació de monitors en seguretat viària de la Policia Local i Mossos d’Esquadra, així com monitors del programa de prevenció d’accidents de trànsit ‘Game Over’ de l’Institut Guttmann. L’objectiu era debatre els mètodes i l’eficàcia de les actuacions preventives i presentar les dades d’un estudi realitzat enguany per l’Institut Guttmann en col•laboració amb el SCT sobre l’impacte de la campanya ‘Game Over’ en els nois i les noies.

‘Game Over’ és una iniciativa impulsada al 2007 per l’Institut Guttmann juntament amb el Servei Català de Trànsit que consisteix en xerrades informatives i de sensibilització als instituts i escoles de Catalunya impartides per joves monitors amb una lesió medul•lar a conseqüència d’un accident de trànsit. Cal recordar que el 19% dels pacients atesos anualment a l’Institut Guttmann són a conseqüència d’un accident de trànsit i representen el 20% dels pacients més joves hospitalitzats amb lesions medul•lars i traumatismes cranioencefàlics.

Sensibilització amb les conductes de risc amb pares i amics

L’estudi destaca que, tres mesos després de la xerrada, el 44% dels nois manifesten haver canviat aspectes de la seva conducta relacionada amb el trànsit i que ells mateixos desenvolupen una tasca de sensibilització envers les conductes de risc en pares i amics.

El 90% dels alumnes recorden perfectament el relat de l’experiència personal del monitor i el 93% recorda molt bé les conseqüències que les conductes de risc en la conducció poden provocar, com ara les importants seqüeles altament discapacitats, fruit de lesions neurològiques. A més, el 40% dels alumnes reconeix haver practicat en alguna ocasió conductes de risc relacionades amb el trànsit i manifesten que arrel la xerrada han canviat els seus hàbits sobre tot els relacionats amb la seguretat (cinturó, casc…) i la prudència (respectar senyals, reduir velocitat…).

La jornada ha reunit als agents socials implicats en la prevenció d’accidents de trànsit que han debatut els mètodes i l’eficàcia de les actuacions preventives en matèria de seguretat viària i prevenció d’accidents a l’àmbit escolar. El Sr. Joan Aregio, director general del Servei Català de Trànsit, ha agraït la feina que fan els educadors i monitors de la policia i del programa ‘Game Over’ perquè “busquen canviar les actituds de les persones que és molt més difícil que canviar els comportaments i que a la llarga és el que dona resultat en seguretat viària”. Per la seva banda, el Dr. Josep M. Ramírez, director gerent de l’Institut Guttmann ha manifestat que “l’objectiu d’aquestes iniciatives és valorar l’eficàcia de les actuacions preventives i contribuir dins el possible a reduir el cost humà i social que les discapacitats, fruit d’accidents de trànsit, representen per a tots nosaltres’”.

Durant el 2011, els monitors del ‘Game Over’ han realitzat 829 sessions a 404 escoles de tota Catalunya i han arribat a 32.896 alumnes d’ESO i Batxillerat. Des de la posada en marxa de la campanya són ja 265.681 els alumnes que han participat en aquestes xerrades a diferents escoles i instituts de tota Catalunya.

 

Comparteix el post »
Jun
21

Cobega i Fundación Adecco potencien el programa d’esport adaptat de l’Institut Guttmann

 

 

Cobega i la Fundación Adecco han signat un acord de col•laboració amb l’Institut Guttmann per impulsar el Programa d’Iniciació i Promoció de l’Esport Adaptat. Amb aquest programa s’inicia als pacients en la pràctica de l’esport adaptat, pel seu important valor terapèutic i per ser una via fonamental d’integració social. L’acord s’emmarca dins el Pla d’Integració laboral de persones amb discapacitat impulsat per Cobega i la Fundación Adecco.

L’acord ha estat subscrit per la Sra. Laia Soler, directora de Recursos Humans de Cobega; el Sr. Francisco Mesonero, director general de la Fundación Adecco i la Sra. Maria Esteve, directora financera-administrativa de l’Institut Guttmann, els quals després de la signatura oficial del conveni han fet un recorregut per les instal•lacions hospitalàries comprovant in situ com la pràctica esportiva està totalment integrada en el procés de rehabilitació de les persones amb discapacitat al nostre hospital.

Tant la Sra. Laia Soler com el Sr. Francisco Mesonero han mostrat la seva satisfacció vers el grau d’autonomia funcional, l’autoestima i la capacitat de relacionar-se que ofereix la pràctica esportiva. La Sra. Soler ha destacat que han estat justament aquests valors els que han estat decisius a l’hora que Cobega decidís donar suport a aquest projecte. Durant la visita, també han pogut veure com pacients amb diferents afectacions i edats disputaven un partit de bàsquet, desenvolupant actituds i habilitats més fàcils d’aprendre a la pista que a les aules, segons paraules del propi Sr. Mesonero.

 

Comparteix el post »