RSS
Jul
27

XXVI Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann: Innovacions Terapèutiques en el dolor neuropàtic

El dolor neuropàtic és una condició altament discapacitant que s’estima afecta uns vint milions de persones a tot Europa. És una seqüela que sovint apareix després d’una lesió neurològica i que pot condicionar de manera significativa la qualitat de vida, tant pel que fa al benestar emocional, com a la capacitat funcional en el dia a dia. Malgrat els últims avenços en la comprensió dels mecanismes neurofisiològics implicats en la seva instauració i el desenvolupament de nous fàrmacs, el dolor neuropàtic segueix sent un repte sanitari no resolt, en el qual el control adequat del dolor és difícil d’aconseguir, i en el qual poques vegades, s’aconsegueix la seva total eradicació; sent, sovint, l’objectiu principal dels tractaments situar el dolor en un nivell tolerable per al pacient.

jornada tecnica sobre dolor neuropatico guttmann

És per això que, des de l’Institut Guttmann i amb la col•laboració de destacats experts en aquesta matèria, volem dedicar la Jornada Tècnica d’enguany a tractar les últimes innovacions terapèutiques en el dolor neuropàtic; donant a conèixer algunes de les més avançades estratègies d’intervenció que inclouen, juntament amb tractaments farmacològics cada vegada més selectius, les potencialitats que ens ofereixen els avenços tecnològics més recents, i l’important grau de coneixement assolit per la neurociència. Un enfocament innovador, tècnic, rigorós, multidisciplinari, divulgatiu i assequible; dirigit a professionals de la salut, estudiants de ciències de la salut i la vida, i també a pacients afectats pels diferents tipus de dolor neuropàtic (lesió medul•lar, síndrome postpolio, fibromiàlgia, neuropatia diabètica, amputacions, dolor central post-ictus…)

<Descarrega’t el programa i el formulari d’inscripcions aquí.

Comparteix el post »
Jul
22

<!–:es–>Primera cirugía musculo esquelética multinivel realizada en el Institut Guttmann en niños con parálisis cerebral <!–:–><!–:ca–>Primera cirurgia múscul-esquelètica multinivell realitzada a l’Institut Guttmann en nens amb paràlisi cerebral <!–:–>

L”equip de NeuroTraumatología de l”Institut Guttmann i el Dr. Ignacio Martínez, adjunt del Servei d”Ortopèdia i Traumatologia de l”Hospital Niño Jesús de Madrid, expert i pioner d’aquesta tècnica a l’estat espanyol, han portat a terme la primera cirurgia múscul-esquelètica multinivell realitzada a l’Institut Guttmann. Es tracta d”una única intervenció quirúrgica de gran complexitat, indicada en pacients amb paràlisi cerebral infantil que, en aquest cas concret, ha concentrat fins a 8 actes quirúrgics en un de sol a malucs, cames i peus.

cirugia guttmann 02

El pacient, d’onze anys, presentava importants seqüeles motores a causa d”un ictus hemorràgic. L”objectiu d”aquesta innovadora intervenció és realinear les extremitats inferiors i aconseguir millorar el patró de marxa, amb les conseqüents millores en la qualitat de vida i autonomia del pacient. El resultat de la cirurgia ha estat satisfactori, encara que caldrà esperar l”evolució del pacient durant el procés de rehabilitació intensiu que haurà de dur a terme. Aquest tipus de cirurgia està especialment indicada en pacients d”entre 10 i 14 anys, quan el creixement associat a la pubertat empitjora certes deformitats, i el tractament amb toxina botulínica, l”ortesi i el tractament rehabilitador no són suficients.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La veritable novetat d’aquesta operació és que s”ha basat per primera vegada en una anàlisi científica previ dels patrons de moviment del pacient. Abans aquesta cirurgia es feia basant-se en l”exploració del metge i ara, a l’Institut Guttmann disposem d”un laboratori de la marxa que analitza patrons de moviment i defineix els músculs i articulacions que no funcionen i com es pot intervenir de manera més satisfactòria per la pacient. L”operació es realitza després d”analitzar els patrons de moviment del pacient en l”esmentat laboratori, un espai que estudia en tres dimensions el moviment, la pressió i l”activació d”ossos i músculs, i a través de sensors que mesuren l”activació muscular.

Comparteix el post »