RSS
Oct
24

Submarinisme terapèutic amb nens a l’Institut Guttmann

L’esport és un element clau en el procés rehabilitador que portem a terme a l’Institut Guttmann. Pel que fa als pacients infantils, el passat dimarts tres nens varen participar en una activitat de submarinisme. Les seves edats són 5, 8 i 9 anys.

La sessió es va portar a terme amb material específic d’aquest esport (ampolles d’oxigen, reguladors, jackets, etc.). Els nens varen aprendre el llenguatge manual, necessari per a comunicar-se a sota de l’aigua i què forma part d’una habilitat imprescindible per a la pràctica d’aquest esport.

La terapia rehabilitadora amb aquest esport, també permet treballar habilitats relacionades amb la conducta social: autoconfiança en les pròpies capacitats, seguretat, motivació, etc.

Compartim amb tots vosaltres les següents imatges com a resum de l’activitat.

Captura2

Captura3  Captura4 Captura5

Comparteix el post »
Oct
23

Primers avenços amb cèl•lules mare per a la recuperació de la mobilitat en un pacient amb paraplègia

La BBC acaba de publicar la notícia d’un home de 40 anys que després d’una lesió medul·lar esdevinguda el 2010 recuperava la mobilitat de les cames després d’una cirurgia pionera. Un equip científic liderat pel neuròleg Geoff Raisman, l’University College London’s Institute of Neurology, i un equip de cirurgians polonès, liderats pel neurocirurgià Pawel Tabakow, ha dut a terme una intervenció en la qual es van utilitzar cèl·lules del bulb olfactori, que tenen una gran capacitat de regeneració, i les van implantar a la medul·la espinal danyada del pacient. Cliqueu aquí per veure la notícia completa: http://www.bbc.com/news/health-29645760

Regeneració medul·lar.

Font: El Periódico

El pacient al qual se li ha realitzat aquesta intervenció, no havia mostrat senyals de recuperació des de la instauració de la lesió, tot i les sessions intensives de rehabilitació física. Sis mesos després de la cirurgia, el pacient va ser capaç de donar els seus primers passos amb l’ajuda d’unes barres paral·leles, usant bitutors llargs i amb l’ajuda d’un fisioterapeuta. Actualment, amb l’ajuda d’un caminador és capaç de passejar. A més ha recuperat el control dels esfínters i la funció sexual que s’havien vist afectades per la lesió.

El complex circuit neuronal responsable del nostre sentit de l’olfacte és l’única part del sistema nerviós que es regenera durant l’edat adulta. A més, no genera rebuig, amb la qual cosa no ha estat necessària l’administració d’immunosupressors utilitzats en els trasplantaments convencionals.

“Aquesta troballa científic és important i esperançador, i obre les portes per poder dur a terme noves proves clíniques amb pacients afectats per lesió medul·lar. De fet, l’equip del professor Raisman ha anunciat poder dur a terme el mateix procediment quirúrgic en un grup de 10 pacients en els propers anys. Fins que no es demostrin els mateixos resultats de recuperació parcial en pacients amb una lesió medul·lar, cal ser cauts respecte a la valoració del resultat d’aquesta primera iniciativa clínica pionera a nivell mundial”, comenta el Dr. Joan Vidal, Cap de la Unitat de Lesió Medul·lar de l’Institut Guttmann.

Més informació:

Comparteix el post »